Sunday, July 4, 2010

Aku seorang penganggur...


Jam menunjukkan pukul 1.15 am (4 Julai 2010) ketika aku mula menaip huruf pertama entry nih.. tak sempat nak wish birthday kat Papa sbb dia dah berdengkur kat sebelah Aiman, lepas layan Argentina vs Germany... tu pun tgk tak habis, lepas keputusan 3-0 je dia masuk bilik... katanya World Cup kali nih ntah apa2.. better tido je.. hmmm.. sukati la, Papa.. lagi bagus!!! hahaha... so, utk tidak dikatakan lupa akan birthday En.Suami, maka aku tag msg kat FB dia je la... dengan harapan dia check FB dia esok (suami saya seorang yg paling tak aktif FB, mmg tersgt la kontra dgn saya yg 24/7/365 layan FB nih )... no celebration this year sbb aku sedang menanam anggur kat umah. Anggurnya blm masak lagi.. hehe... (tetapi sbenarnya Papa dah dapat advance birthday present last month sebelum kejadian Zafri patah kaki nih).. Cite pasal Zafri patah kaki aku buat dlm entry lain.. skang xde mood nak cite psl hal nih.. nak tunggu simen dia bukak dulu... hmmmm..

Diam tak diam dah hampir sebulan aku jadi temporary housewife ni... kdg2 ada gak rasa seronok, kdg2 tu rasa mcm sakit otak pun ada jugak.. aku nih jenis tak reti dok diam, dah bese keje mana bleh tahan beb!! Sib baik kat umah ada internet... bygkan kalo xde internet camne la keadaan aku bila masuk keje nanti... serupa katak bwh tempurung agaknya.. nak tgk tv, si Zafri nih asyik la nak melayan TVIQ, Ceria dia.. kdg2 dia nak tgk Ultraman Cosmos la, GBS la, Belalang la, Putera Shazlan la... lepas tu layan Elmo kat lappy plak... adeiii.. sengal otak aku kene join sama tgk cite2 ni... aiiii... nasib la labuuuu.. anak punye psl... hmmm...

Sementara 'cuti lama' nih aku amik kesempatan utk meng'qada' semua posa aku yg tertinggal dek beranakkan Aiman last year.. sebulan kene ganti...aduhhh... another 7 days to go.. semoga sempat abis sebelum Ramadhan nih... kalo tak kene byr fidyah lagi..

Hidup aku masa cuti nih mmg la xde progres langsung, blog nih mmg toksah cakap la mls nak update (buat alasan sibuk konon :P)... bangun sahur, lepas Subuh tgu Papa hantar Aiman pegi umah bbsitter (aku tak larat nak jaga Aiman sbb dia kuat 'gantung' kat aku.. sian plak kat abg dia yg bersimen nih, sapa nak amik kisah).. Aiman kan tak kisahhhh!! hehehe...

Lepas settle sume, kalo Zafri tak bgn aku pun join sekali 'landing'.. sbbnya malam2 budak sorang nih (Zafri) tido kul 2 pagi!!! hari2 hokayy?? semenjak kejadian 'patah' ituuu... nak soh aku garu kaki dia la (mcm la aku blh garu.. aku masukkan jari sket kat tepi simen tu je padahalnya), siap soh aku gosok2 belakang bdn dia la, soh tepuk2 dodoikan la... mmg manja yg teramat!!! sib baik mlm nih je dia tido sejam awal sbb siang tadi dia tak tido langsung... mesti letih sbb dok kat taman lama sgt... bangun pagi plak tu selagi Zafri tak terjaga, mata aku pun ala2 mcm malas je nak celik.. tapi bila total kan jumlah tido aku, takde la lebih mana pun.. tak sampai 8 jam jugakk.. haishhh.. sib baik lambat lagi nak start keje, mau sakit kepala aku nak tune balik mata nih nanti :P

Keje aku kat umah, lepas settlekan mandi n bg Zafri makan, jemur baju sume, maka bermula la aktiviti FB aku... start dgn collect 'makanan' kat CW pastu 'gali tanah' kat TI... skang ada pulak new obsession, iaitu BL... lagi la haru... aku sudah jadi kaki games la, aduyaiii!!! apa sudah jadi ni??? haishhhh... mmg dadah betul sume nih, cetttt!!

Umah aku tak perlu kemas selagi Aiman tak balik sbbnya Zafri kan tak bleh jalan, so dia dok diam2 je la kat atas sofa tu, paling byk pun dia soh aku 'pikul' dia masuk bilik atau dok lepak2 kat luar, amik angin.. kesian jugak aku tgk dia nih.. bese budak baya nih tgh ligat tapi dia plak mcm org yg tgh PMS sbb madang xde mood.. sume serba tak kene... paling haru bila tiba2 dia teringat kat adik dia tu... adehhh.. mcm2 alasan aku bg sbb takmo dia nangis soh aku amik Aiman kat umah bbsitter (mama buat nih utk kebaikan Zafri jugak, tau... so awak blh dpt extra attention!! :P)

Saat paling best ialah sekitar jam 6.30 - 6.45 pm... sbbnya time tu Papa balik, so kitorang pun mengendeng ikut Papa gi amik adik Aiman.. time nih jugak la korang bleh tgk mata Zafri bersinar2.. nampak ceria sgt2!! excited sunguh bila ckp nak gi amik adik dia tu... terharu jugak aku kdg2.. aku skang senang sket nak emo, cepat je airmata nih bergenang.. power SuperMama dah kurang kot??

Disebabkan aku skang malas nak update blog sendiri, maka hobi terbaru aku adalah blog hopping.. aku tak suka baca blog2 si shopaholic (kerana aku jeles tak boleh berbelanja), aku tak suka baca blog keluarga bahagia (sbb tu mcm dah biasa), aku tak suka baca blog ckp merapu (sbb mcm sama je dgn style aku), dan aku tak suka baca blog cintan-cintun (sbb tu sume mcm dah outdated utk aku)........... aku suka baca
blog mengenai erti kasih sayang dan kehidupan!!! Blog mengenai kehidupan sebuah Super Family!!! Aku baca semua blog dlm list yg ada dlm blog tu.. semua sekali!!! ada sesetengah tu siap jadi follower lagi... fuhhhh.. mmg dasat penangan penulis blog tu!!

Setelah hampir sebulan baca blog2 nih sume buat aku tersedar, bila aku rasa aku la yg paling Allah uji, tapi sebenarnya ada lagi insan yg lebih tabah dan kuat diuji oleh-Nya... bila aku rasa aku la yg paling malang, tapi ada lagi insan yg blm dpt merasa nikmat kehidupan, bila aku rasa Allah tak adil, tetapi rupanya ada lagi insan yg tak pernah atau sempat utk merasai erti kebahagian!!! tiap2 malam keje aku adalah baca sume blog2 nih... org lain sibuk melaung tgk bola, aku plak asyik lap airmata.. mmg layan habis la.. abis basah lengan baju aku... sampai 2-3 jam!! Well, aku wanita biasa, seorang ibu dan juga seorang manusia biasa yg ada hati dan perasaan... menangis sambil berdoa semoga Allah kurniakan rezeki yg berkat, kekuatan, ketabahan, kesihatan dan kesabaran pada org2 ini. Tetapkanlah hati dan iman aku dan mereka, Ya Allah... Terasa bertuahnya hidup aku, ada seorang suami yg penyayang, supportive, penyabar, ada anak2 yg cerdik n comel... walaupun sumenya serba sederhana bg kami.. tak penah aku sedar sume nih sebelum ni!! Alhamdulillah... aku bersyukur pada-Mu, ya Allah!!

Walaupun ada sekelumit bara pd seseorang dalam hati lepas kejadian yg menimpa Zafri ni, tetapi skang aku sedar, setiap apa yg Allah berikan pasti ada hikmah disebaliknya. Terasa mcm kepala nih terhantuk ke dinding dari lena... baru aku sedar!!.. panjang pulak madah pujangga aku kali nih.. hambikkk!!! sume nih gara2 nak 'qada' entry2 yg tak diupdate setelah sekian lama, lagipun terasa mcm lepas nih tak sempat nak tulis blog kerana aku tersgt busy blog hopping blog2 org lain... hahaha... ok, it's 2.40am!! time to sleep.. dijangka kul 4.00am nanti Aiman akan bangun utk menyusu, aku ada 1 jam lebih je lagi nak tido.. jupe lagi dalam episod akan datang... tungguuuuu...


0 comment(s) so far:

 
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

:: When 2 BeCome 1 :: Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for MaSLiNa MaHaDi Flower Image by LiN